FAQ

[често задавани въпроси]

Как да направя поръчка?

Поръчка може да се направи по следните начини:

  • онлайн, директно от сайта (чрез клиентски профил (акаунт) или като „гост“, т.е. без профил)
  • чрез изпращане на имейл на sales@nkgtools.com
  • чрез обаждане по телефона на 0899 089 089
Какви са начините на плащане?

Към този момент поръчаните продукти се заплащат чрез наложен платеж (плащане в брой при получаване на стоката) или банков превод.

Какъв е срокът на доставка?

Срокът на доставка зависи от часовия пояс, в който е направена поръчка. Всички поръчки, направени до 15 ч. се обработват и изпращат същия ден, а поръчките, направени след 15 ч. се обработват и изпращат на следващия ден. За рамките на гр. София това може да означава доставка на следващия ден или деня след него, а за рамките на България, до 3 дни.

Каква е цената на доставка?

NKG tools работи с куриерска служба Спиди и следователно се придържа към техните срокове и условия за доставка.

Стандартната цена за доставка при поръчка до 49.99 лв, е САМО 3.99 лв.

Но при поръчка над 49.99 лв. доставката е БЕЗПЛАТНА за клиента и се поема NKG tools.

Как мога да заменя или върна продукт?

Ако продуктът, който е закупен, не отговаря на очакванията или пък е поръчан по невнимание неправилен продукт, то той може лесно да бъде върнат или заменен в срок от 15 дни след доставката, като това може да стане чрез обаждане на телефон 0899 089 089, чрез имейл или онлайн заявка. Моля преди да пращате обратно продукти, ако не сте се свързали с нас по телефона или по имейл, да направите онлайн заявка чрез формата за отказ от поръчка или формата за рекламация.

Изискването е продуктът да бъде върнат в оригиналната, запазена опаковка и да не е ползван.

Сумата се възстановява по банков път или в брой.

Когато се прави замяна, продуктът, заедно с касовия бон, се връща чрез куриер (сумата по услугата за обратната доставка се плаща от клиента – продуктът се праща с куриерска фирма по негов избор, може и от името на фирма Новомет КГ ООД, която притежава онлайн магазина NKG tools, тъй като така цената на услугата за клиента е по-ниска) или директно във физическия магазин на NKG tools на адрес гр. София, ул. Гео Милев 30 (тогава не се начислява такса за куриерска услуга) и се избира друг продукт, който се изпраща. Тогава се приспада или начислява разликата в цените на двата продукта от/върху цената на новия.

Когато се връща продукт, то той се изпраща (с касов бон) с куриерска фирма до нас (сумата по услугата за обратната доставка се плаща от клиента и продуктът се изпраща с куриерска фирма по негов избор, може и от името на фирма Новомет КГ ООД, която притежава онлайн магазина NKG tools, тъй като така цената на услугата за клиента е по-ниска) или се донася директно във физическия магазин на NKG tools на адрес гр. София, ул. Гео Милев 30.

Цялата сума за продукта се възстановява или по банков път, или в брой в срок от 14 от заявка за връщане на продукт и реалното му физическо връщане при нас. Сумата по услугата за връщането на продукта се заплаща от клиента.

Формуляр за отказ от поръчка можете да намерите тук.

При заявка за отказ от поръчка клиентът връща продукта в срок от 14 дни от датата на заявката.

Ако имате въпроси, свързани с тази процедура, се обадете на телефон 0899 089 089 или пратете имейл на sales@nkgtools.com.

Кой заплаща услугата по доставката, ако искам да върна или заменя продукт?

Стойността по услугата за доставка при връщане/ замяна на стока се поема от клиента. Стока може да се върне или замени с куриерска фирма по избор на клиента. NKG tools работи със спедиторска фирма СПИДИ и ако се използва клиентски профил на фирма НОВОМЕТ КГ ООД, която притежава онлайн магазина NKG tools, за обратната доставка (въпреки че клиентът заплаща таксата за връщане), то тогава стойността за услугата е по-ниска.

Когато се касае за рекламация, цената за доставката се поема от NKG tools.

Какво да правя, ако съм получил дефектен продукт?

Ако полученият продукт има дефект, моля да се свържете с наш консултант на телефон 0899 089 089, който да Ви насочи какво да направите. Също може да направите онлайн заявка за рекламация оттук.

В общия случай продуктът се изпраща обратно по куриер от фирма СПИДИ, който клиентът поръчва, като обратната доставка се заявява на името и за сметка на фирма НОВОМЕТ КГ ООД, която притежава онлайн магазина NKG tools. Така куриерът доставя дефектната стока обратно.

Цената на услугата е за сметка на NKG tools. Клиентът не заплаща никакви разноски по връщането.

След като NKG tools получи продукта обратно, ще изпрати нов към клиента.

На какъв адрес да изпратя продукта при замяна, връщане или дефектна стока?

Адресът е гр. София, 1111, ул. Гео Милев 30.

Моля да се свържете с наш консултант на телефон 0899 089 089, ако имате други въпроси.

Преди да изпращате продукт на адреса обаче първо направете заявка онлайн чрез формата за отказ от поръчка, формата за рекламация или по телефона на 0899 089 089.

Какво е наложен платеж?

Това означава заплащане на поръчката в брой при доставка, т. е. на самия куриер.

Доставяте ли в цяла България?

Да, извършваме доставки на нашите продукти с куриерска фирма СПИДИ в цяла България.

Доставката може ли да се извърши с куриерска фирма, която аз избера?

NKG tools извършва доставки с фирма СПИДИ в цяла България според условията, указани по-горе в секция „Каква е цената за доставка?“, когато поръчката е пусната онлайн. Ако клиент желае доставка да се извърши с друга куриерска фирма, тогава поръчката се прави по телефон или имейл и доставката се заплаща от клиента.

Какво се случва при поръчка, която не можете да изпълните?

Веднага след постъпила поръчка в онлайн магазина NKG tools се проверяват наличностите и ако липсва артикул, се свързваме с клиента своевременно, за да го информираме как се процедира.

Мога ли да прегледам пратката преди да платя на куриера?

За съжаление не предлагаме тази услуга към момента. Ако установите някакъв проблем, след като приемете пратката и я прегледате, моля да се свържете с нас на телефон 0899 089 089.